Skip links

Aspergeteelt

Dagverse asperges uit jouw regio

Vers van het land, zo op uw bord!

Voordat u kunt genieten van onze asperges, heeft de aspergeplant al een aantal jaren hard gewerkt.
Wij vertellen u graag meer over onze teelt.

Het begin

De aspergeteelt is een meerjarige teelt. Aspergeplanten blijven gemiddeld 10 jaar in de grond. De eerste asperge kan pas worden geoogst vanaf het 2e jaar. Pas vanaf het 4e jaar kan er volop gebruik gemaakt worden van de productie van de plant.


Belangrijk voor de aspergeteelt is een goede zandgrond. De grond moet droog zijn en de aspergeplanten moeten zich voldoende kunnen wortelen. Om deze reden wordt de grond voor het planten gedieploegd en gespit.

Het planten

Asperges worden gepland met een machine waarachter de planters kunnen zitten. De planters leggen iedere aspergeplant handmatig in een wiel. Via dit roterend wiel worden de planten de grond in gewerkt. De planten worden aangeaard, bemest en bewaterd. Na verloop van tijd komen de eerste asperges uit. Dit zijn groene stengels. Het is erg belangrijk om deze jonge planten voldoende water te geven en te beschermen tegen onkruid.

Het afmaaien

In de winter worden de aspergeplanten afgemaaid. Het loof is uitgegroeid en de plant gaat in winterstand.

De voedingsstoffen

Voedingsstoffen zoals champost, een afvalproduct van de champignonteelt, worden toegevoegd. Wanneer het seizoen nadert worden de asperges op een winterrug gelegd. Dit beschermd de asperge tegen de vorst en zorgt ervoor dat water wordt afgevoerd. Als tweede stap worden de asperges op een rug gefreesd. Over deze ruggen leggen wij folie en eventueel minitunnels. Deze folie zorgt ervoor dat de grond eerder verwarmd. Op deze manier kunnen wij eind maart al de eerste asperges leveren van de vollegrond!

Het steken

Asperges worden handmatig en één voor één door ons gestoken met speciale messen. Direct na het steken zetten wij de asperges in koud water en later in de koeling. Op deze manier blijven de asperges wit en blijft de heerlijke smaak behouden. Na een periode in de koeling worden de asperges gesorteerd op dikte en kleur en worden ze op lengte gesneden. Tijdens het sorteren worden de asperges direct gewassen.

De verkoop

Na dit proces komen de asperges in onze winkel terecht. Daar kunt U ze eventueel laten schillen. Om de versheid van onze producten te bewaren zorgen wij voor een zo snel mogelijke doorlooptijd.
Vers van het land, zo op Uw bord!